Vurig Pasen 2015
Vurig Pasen is zeker geslaagd te noemen. Eerst liepen ca 25 kinderen in twee groepen met veel plezier met fakkels door het dorp. Bij terugkomst werd er gezocht naar eieren en stond er drinken klaar. Daarna werd het vat vuur ontstoken en was het tot in de kleine uurtjes erg gezellig waarbij het vuur de aanwezigen hielp zichzelf warm te houden (het ijs zat op de ramen van de auto's). Meer foto´s via deze link
Informatieborden De informatieborden staan. Inwoners, bezoekers en passanten heten we zo van harte welkom! Ook zijn we plan al onze activiteiten (ook) op deze borden aan u te melden. Nieuwe wijkagent, even voorstellen...
Tot voor kort was Margreet Bloemhof uw aanspreekpunt als wijkagent. Zij heeft echter een nieuwe wijk gekregen in de gemeente Heerenveen, waardoor haar plek in de gemeente Weststellingwerf vrijkwam. Ik heb, als waarnemend wijkagent, Margreet's plek overgenomen en wil me via deze weg graag aan u voorstellen.
Mijn naam is Leontina Koehoorn en ben Hoofdagent van Politie Noord Nederland. Ik ben sinds 2000 werkzaam bij de politie en ben werkzaam in de basispolitiezorg, standplaats Wolvega. Ik ben goed bekend in de gemeente Weststellingwerf, waaronder de buitengebieden.
Per eind januari 2015 ben ik wijkagent geworden van de buitengebieden West. Hieronder vallen de volgende dorpen: Blesdijke, De Blesse, Peperga, Langelille, Munnekeburen, Scherpenzeel, Spanga, Nijelamer, Nijetrijne, Oldelamer, Slijkenburg, Sonnega en Oldetrijne.
Werken aan leefbaarheid en veiligheid.
Een wijkagent werkt samen met de inwoners aan de leefbaarheid en veiligheid in de buurt. Hierover worden afspraken gemaakt met bewoners en organisaties. Samen met inwoners en ondernemers wil ik werken aan het in kaart brengen van knelpunten of overlastgevende situaties. Ik wil samen met u kijken naar duurzame oplossingen. Indien nodig spreekt de politie ook andere partners aan die een rol en een verantwoordelijkheid hebben in het oplossen van problemen. Daarvoor werkt de politie o.a. samen met de gemeente, scholen, hulpverlenende instanties, woningbouwverenigingen en buurtverenigingen.
Verder treed ik net als overige politiemedewerkers op bij misstanden en schrijf indien nodig ook bekeuringen uit. Op advies van een wijkagent kan er tijdens de reguliere surveillances gericht toezicht gehouden worden. Dat kan gelden voor verkeersgedrag, lawaaioverlast, milieuovertredingen, alcohol of drugs, inbraak of zelfs geweld in de omgeving.
Het plaatselijk belang, als afvaardiging van de inwoners van mijn wijk, kan net als jullie, als inwoners van mijn wijk, in bepaalde gevallen een partner van de politie zijn. Ik ben zelfs van mening dat de bewoners één van de belangrijkste partners zijn voor een wijkagent. U woont namelijk in het gebied waar ik werk. U ziet en hoort veel meer en zijn in veel gevallen de oren en de ogen van de buurt. U kent uw eigen straat en/of buurt als geen ander. Door tijdig overlastgevende en/of verdachte situaties te signaleren kunt u zelf actief meewerken aan een veilige en leefbare woonomgeving. Daarbij geldt dat het zelf oplossen van overlastgevende situaties voor gaat. Uw zelfredzaamheid als burger is iets wat de politie stimuleert.
Ten aanzien van u, als inwoners van mijn wijk, valt het mij op dat mensen zeggen: "Daar val je de politie toch niet mee lastig". En natuurlijk niet alles is voor de politie, maar verdachte situaties, waar u een vreemd "onderbuik gevoel" van krijgt, mag u zeker melden. Ik heb liever dat u iets te veel meldt dan 1 keer te weinig. Het is niet voor niets dat de politie aan mensen vraagt oren en ogen open te houden. Ik verwacht niet van u dat u altijd vreemden aanspreekt, maar bijvoorbeeld zou het wel wenselijk zijn dat u een signalement of kenteken noteert of een foto ervan maakt. Dit kan de politie verder helpen in het opsporingsonderzoek.
Ziet u een strafbaar feit op heterdaad gebeuren dan mag u direct 112 bellen. Betreft het een strafbaar feit die iets langer geleden gepleegd is, dan kunt u dit melden bij het politiebureau of indien gewenst, aan mij doorgeven. Zo mogelijk met de namen van de veroorzakers erbij, waarna ik actie onderneem. Bent u zelf het slachtoffer van een vernieling, diefstal etc is mijn vraag om zo snel mogelijk aangifte te doen. Tegenwoordig kan dit voor veel zaken via internet (www.politie.nl) als er geen dader bekend is. Is er wel een dader bekend of betreft het een uitgebreide aangifte dan kan u telefonisch een afspraak maken voor het doen van aangifte aan het politiebureau te Wolvega.
Indien het gaat om overlastgevende situaties waar geen aangifte van komt maar waar de politie wel van op de hoogte moet zijn, kunt u mij mailen of bellen via het landelijke politienummer 0900 8844.
Met vriendelijke groet,
Leontina Koehoorn
Hoofdagent van politie noord Nederland,
team zuid-oost Friesland, locatie Wolvega
Wijkagent buitengebied Weststellingwerf
email: leontien.koehoorn@politie.nl
Tel: 0900-8844
Cursus reanimatie levert 17 geslaagde cursisten op!
Vereniging Dorpsbelang Blesdijke is in 2014 gestart om belangstellenden te zoeken en op te laten leiden als gecertificeerd reanimator met AED-aantekening. Hiervoor is samenwerking gezocht met Stichting Reanimatie Weststellingwerf. Al snel bleek dat hiervoor grote belangstelling was. De afgelopen weken zijn de belangstellenden, daadwerkelijk cursisten geworden en hebben ze de cursus gevolgd en succesvol afgerond. Dit betekent dat nu 17 inwoners gecertificeerd zijn. Dat lijkt niet zoveel maar voor Blesdijke is dat een behoorlijke percentage van de bevolking. Blesdijke gaat nu van start met fase 2. Het ontwikkelen van een 6 minuten zone waarbij men gaat proberen in Blesdijke voldoende AED´s op te hangen en ´bemand´ te krijgen om zo na een reanimatiemelding binnen 6 minuten één of meerdere personen én een AED op de plaats van bestemming te krijgen. Niet alleen voor de inwoners van Blesdijke geldt: Kunt u reanimeren en stelt u zich ook beschikbaar om te reanimeren in geval van nood of heeft u een AED tot uw beschikking, meldt u zich dan aan op www.hartslagnu.nl . U wordt dan na een melding bij 112 op de hoogte gebracht dat u nodig bent bij een reanimatie. Hetzij om te reanimeren of een AED te halen, hetzij uw AED te komen brengen.
Gebiedsteams Weststellingwerf
Per 1 januari 2015 is er veel veranderd ten aanzien van Werk, Jeugd en Zorg. Verschillende taken die eerder vanuit de rijksoverheid en de provincie georganiseerd werden, vallen per 1 januari onder de verantwoordelijkheid van gemeenten.
Centraal in de ondersteuning staat het Gebiedsteam. Deze ondersteunt inwoners van de gemeente Weststellingwerf met vragen en problemen op het gebied van zorg en welzijn, jeugd en gezin, en wonen, werk en inkomen. Het team heeft 18 specialisten op uiteenlopende gebieden. De ‘vlechtwerker' uit het Gebiedsteam gaat met u samen om de tafel om over het probleem te praten en hiervoor een oplossing te bedenken. Heeft u zelf hulp nodig van het Gebiedsteam of kent u iemand die misschien hulp nodig heeft? Neem dan contact op met het Gebiedsteam:
Blesdijke behoort tot het Gebiedsteam Noordwolde. Ze zijn telefonisch te bereiken op 14-0561 en te vinden op adres: Mandehof 13 te Noordwolde (multifunctioneel centrum ‘t Vlechtwerk).
Er is ook info te vinden op het internet. Klik om meer te weten te komen hier.
Vrijwilliger worden?
Een nieuw jaar en goede voornemens. Misschien heb je tijd ´over´ en wil je iets gaan doen voor je medemens of samenleving. Bureau Vrijwilligerswerk heeft een eigen website met daarop vrijwilligersvacatures in Weststellingwerf en Steenwijkerland. Klik op deze link voor de website.
Update reanimatie
Inmiddels hebben maar liefst 17 inwoners zich opgegeven voor de reanimatiecursussen die gehouden zullen worden op 22 en 29 januari in Café van der Wal. Er kan nog meer volk bij! Klik op het plaatje ´6 minuten zone´ aan de linkerkant voor meer informatie. Ook starten we in het nieuwe jaar met de organisatie van een 6 minuten zone. Ook hiervoor hebben zich al een aantal mensen opgegeven. We houden u op de hoogte.
|