www.blesdijke.info de site voor de hele regio weststellingwerf en steenwijkerland. De Blesse, Oldemarkt, Ossemzijl, Wolvega, Blesdijke, Paasloo, de Basse, Tuk, cafe de karre, uitgaanscentrum Pieter Poot, zalencentrum Dalzicht, De Markestee, kwaliteits overnachtingen, de vlotterbak, fc oldemarkt, brovicon, piet smit bestratingen, retro tour blesdijke, paul bron, stb schotel en antennetechniek blesdijke. Het actuele weerbericht voor weststellingwerf, steenwijkerland, blesdijke, oldemarkt, de blesse. cafe de steen te willemsoord, pokervereniging lucky bastards, pokernederland.info, poleren in nederland, speel mee bij unibet.
www.blesdijke.info de site voor: Blesdijke
Boijl            Blokzijl - De Wieden - Giethoornsche Meer - Kalenberg - Nederland - Oldemarkt
Ossenzijl - Paasloo - Scheerwolde - Weerribben - Wetering
De Blesse
De Hoeve
Langelille
Munnekeburen
Nijeholtpade
Nijeholtwolde
Nijelamer
Nijetrijne
Noordwolde
Oldeholtpade
Oldeholtwolde
Oldelamer
Oldetrijne
Oosterstreek
Peperga
Scherpenzeel
Slijkenburg
Sonnega
Spanga
Steggerda
Ter Idzard
Vinkega
Wolvega
Zandhuizen

Gelokkig nij´jaor!
Gelokkig nij'jaor allemaole! (dank André). Iedereen de allerbeste wensen. Geniet ervan. Zo vaak je kan!

Geslaagde eindejaarsslok
Op 30 december werd voor de tweede keer een eindejaarsslok gehouden. Dit keer in kasteel Olt Stoutenburght. Wat was het gezellig en wat was er een hoop volk! Klik hier voor de foto´s.

Lezing gevangeniswezen Veenhuizen
Op woensdagavond 25 november gaf de Vereniging Historie Weststellingwerf een lezing in Et Karkien Blesdieke. Dhr. Timmerman heeft het over het gevangeniswezen in Veenhuizen. Over rangen en standen, over allerlei gebouwen en de geschiedenis van Veenhuizen. Veenhuizen, een dorp apart. Het was een bijzonder geslaagde avond.Kerstmarkt in Et Karkien

Dit jaar wordt de Kerstmarkt gehouden op vrijdag 11 december in Et Karkien. Aanvang is om 14.00 en het duurt tot 21.00 ´s avonds. Iedereen is van harte welkom. Organisatie is in handen van Et Karkien. Rijmie Thomas uit Oldetrijne laat haar zelf gemaakte aquarellen zien, waar ze ook enkele van te koop aanbiedt.
Zij schildert al jaren, dingen uit de natuur en boerderijen e.d.
Ze heeft van Marijke Booij (inwoonster van Blesdijke) les gehad.
Mede daarom vindt ze het heel fijn dat ze op de kerstmarkt staat. Komt allen!


The Lasses en Kathryn Claire

Dit speciale concert op 26 september in Et Karkien is uitverkocht!!

Reanimeren kun je leren

Reanimatieteam Blesdijke wil vroeg in 2016 weer een nieuwe cursus van start laten gaan voor mensen die willen leren reanimeren en willen leren hoe om te gaan met een AED. 5 personen hebben zich al aangemeld. We zoeken nog minimaal 3 mensen om de cursus in Blesdijke van start te laten gaan. Belangstellenden kunnen zich (graag zo spoedig mogelijk) aanmelden bij de familie Berkenbosch (cberkenbosch@hetnet.nl of telefoon 0561 450599). Het kost u slechts 1 avond en 30 Euro.

Kunt u al reanimeren en wilt u de jaarlijkse herhaling/hercertificering doen? In september organiseren we in samenwerking met Stichting Reanimatie Weststellingwerf herhalingscursussen in Blesdijke. Kosten hiervan zijn 7,50 Euro. Opgave hiervoor kan ook via bovenstaand adres.


Foto´s Dorpsfeest 2015

De foto´s van het afgelopen dorpsfeest staan online. De meeste staan op deze website onder foto´s en er staan er ook nog een aantal op onze facebookpagina.


Uitslag loterij is bekend


Loterij!

Zoals u weet hebben commissies en bestuur de afgelopen tijd deur aan deur lootjes verkocht voor de financiering van ons dorps- en kinderfeest. Helaas valt de opbrengst ons nog tegen. Mocht u door een reden geen gelegenheid hebben gehad om lootjes te kopen dan kunt u ze altijd nog kopen bij Jacques (Markeweg 155) of bij één van de u bekende commissie- of bestuursleden.


50 is hard zat!

Door technische tegenslag heeft het even geduurd voordat het snelheidsmeetbord -waar wij mede eigenaar van zijn- opgehangen kon worden. Het bord is iets gedraaid en vanaf vandaag kun je vanaf een afstandje al zien hoe hard je rijdt. Hopelijk helpt dit om automobilisten te laten beseffen dat 50 in ons dorp hard zat! is. Als het goed is kunnen we binnenkort de meetresultaten met jullie delen.


Iers-Amerikaans concert in 'et Karkien' (vol is vol)

Liedjes van heimwee en verloren liefdes, twee gitaren, één viool, drie bijzondere stemmen en stampende voeten. Op zaterdag 26 september geven The Lasses en Kathryn Claire een concert in het kerkje in Blesdijke.  
Ze ontmoetten elkaar precies twee jaar geleden en al meteen bij het eerste samenspel vlogen de vonken eraf. Reden genoeg voor The Lasses Margot Limburg (uit Paasloo) en Sophie ter Schure (uit Noord-Holland maar met roots in Ossenzijl) om het avontuur aan te gaan met violiste Kathryn Claire uit Portland (VS). Na enkele concerten in Nederland en Duitsland staken The Lasses in maart de Oceaan over om samen met Kathryn langs de westkust van Amerika te touren. Dat was een groot succes en daarom krijgt de samenwerking deze herfst een vervolg in Nederland.
Ze zingen met hart en ziel oude liedjes uit Ierland, Schotland en Amerika en omdat de akoestiek in het prachtige kerkje zo goed is, spelen ze zonder muziekinstallatie. De aanwezigen kunnen op die manier genieten van de pure klanken en luisteren naar muziek zoals muziek is bedoeld.
Sinds de start van de samenwerking tussen Margot en Sophie touren The Lasses langs Nederlandse folk- en festivalpodia. Naast hun uitstapje naar de USA hebben ze op uitnodiging van de beroemde Ierse singer/songwriter in Ierland opgetreden. Kathryn reist met haar rake vioolspel over de hele wereld en maakt voor dit speciale concert even een stop in Nederland. Wie van deze bijzondere ontmoeting getuige wil zijn, moet snel reserveren.
Het concert op zaterdag 26 september begint om 20.15 uur, de kerk gaat open om 19.30 uur. Kaarten kosten in de voorverkoop €8, aan de deur €10, inclusief een kopje thee of koffie met iets lekkers. Na afloop van het concert is er de mogelijkheid om wat te drinken. Ga voor meer info naar www.thelasses.wordpress.com

Voor kaartjes in de voorverkoop: ga naar www.blesdijke.info/kaarten

Luister alvast naar The Lasses en naar Kathryn Claire via:Hier volgt een politiebericht

Opgelet, insluiper actief nabij de provinciegrens.
In de gemeente Steenwijkerland omgeving Willemsoord wat grenst aan de gemeente Weststellingwerf is een insluiper actief. Het gaat hier om oa de dorpen nabij De Blesse en Blesdijke. In Willemsoord en Paasloo vinden de laatste tijd meerdere diefstallen uit woningen plaats. Twee maal is de man gezien door aangevers tijdens de diefstallen.
Door de gedupeerden is het volgende signalement gegeven:
Ongeveer 180 cm lang;
Donkere kleding;
Droeg een muts
Slank postuur
Bij twee andere diefstallen is er in de nabijheid van de woningen een niet afgesloten herenfiets aangetroffen die niet van een van de bewoners bleek te zijn. Daardoor is het vermoeden dat hij zich op een fiets verplaatst.
Onder andere zijn er woningen aan de Steenwijkerweg in Willemsoord net voor de provinciegrens met Friesland bezocht door hem en ook in de omgeving van Paasloo.
Daar het zo dicht langs de provinciegrens zich afspeelt vragen wij u ook om alert te zijn op verdachte omstandigheden en deze graag meteen door te geven aan de politie.


Excursie Blesdiekerheide 17-5-2015

Op zondagmiddag 17 mei werden rond de dertig deelnemers op
de Blesdiekerheide met zijn prachtige natuur rondgeleid.
IVN Heerenveen had daartoe het initiatief genomen en Rob Wiering en Janneke Dijs maakten de deelnemers attent op de bijzonderheden in de heel gevarieerde natuur aldaar en vertelden er iets over.
Zo is er natuurlijk de fraaie afwisseling van boerenland en bossig heide vennen gebied. Bovendien is er heel goed te zien wat typisch is aan een beuken bos, een eikenbos, een naaldbos, een aangelegd bos of een gevarieerder, meer aan de natuur overgelaten bos.
De bospaden waren omzoomd door vele witte en blauwe bloemen, muur, ereprijs en nog veel meer.
Op de hei, die beheer nodig heeft om hei te kunnen blijven, bloeide op dit moment brem in overvloed. En ook het ven lag er prachtig bij.
Libellen en vlinders dartelden overal rond. Bijvoorbeeld de platbuik, een libel die op het eerste oog een grote wesp lijkt (althans het vrouwtje platbuik) en de kleine vuurvlinder, een klein rood vlindertje.
Vogels lieten van zich horen, een dode berk bevat een spechtennest met jongen.
Voor veel deelnemers was het verrassend zoveel moois te zien zo vlak om de hoek.
Sommigen van hen hadden eerder deelgenomen aan de natuurwerkdag afgelopen najaar, waarop de hei onder handen genomen werd door vrijwilligers onder leiding van de boswachter.
Wie weet komt er te zijner tijd weer zo’n dag of een excursie.


Natuurwandeling/excursie Blesdiekerheide

Op zondag 17-5 van 14 tot 16 uur.
Startpunt: Friese Veldweg 6 (ingang bij informatiebord)

Kon er afgelopen najaar geklust worden op de Blesdiekerheide o.l.v. de boswachter, nu neemt IVN Heerenveen het initiatief tot een natuurwandeling/excursie in dit prachtige veelzijdige gebied. Een wandeling met toelichting op – en uitwisseling over de natuur in dit gebied met grote verscheidenheid aan planten, bomen, vogels en dieren.

Rob Wiering en Janneke Dijs van IVN zien uw komst met plezier tegemoet en hopen met elkaar met net weer andere ogen naar de natuur aldaar te kunnen kijken.
Pollemarkt - vrijdagavond 3 juli (18.30-21.30) - Kerkbrink Blesdijke

De Pollemarkt is een gezellige kleinschalige streekmarkt waar jong en oud hun zelfgemaakte spullen en etenswaren kunnen verkopen. Groente en fruit uit uw eigen tuin, eigen gerookte vis, tweedehands spullen en muzikanten uit het dorp zijn van harte welkom! Veel kan. Kinderen kunnen staan op de kleedjesmarkt. Het is wel de bedoeling dat u zelf zorgt voor uw kraam, tafel of kleed. Deelname is gratis en wij zorgen voor de publiciteit.

Je kunt je opgeven tot 14 juni bij Gesina Smit (gesina.smit@hotmail.com of 0561-452774). De Pollemarkt gaat door bij voldoende deelname.


Vurig Pasen 2015


Vurig Pasen is zeker geslaagd te noemen. Eerst liepen ca 25 kinderen in twee groepen met veel plezier met fakkels door het dorp. Bij terugkomst werd er gezocht naar eieren en stond er drinken klaar. Daarna werd het vat vuur ontstoken en was het tot in de kleine uurtjes erg gezellig waarbij het vuur de aanwezigen hielp zichzelf warm te houden (het ijs zat op de ramen van de auto's).

Meer foto´s via deze link
Informatieborden


De informatieborden staan. Inwoners, bezoekers en passanten heten we zo van harte welkom! Ook zijn we plan al onze activiteiten (ook) op deze borden aan u te melden.


Nieuwe wijkagent, even voorstellen...

Tot voor kort was Margreet Bloemhof uw aanspreekpunt als wijkagent. Zij heeft echter een nieuwe wijk gekregen in de gemeente Heerenveen, waardoor haar plek in de gemeente Weststellingwerf vrijkwam. Ik heb, als waarnemend wijkagent, Margreet's plek overgenomen en wil me via deze weg graag aan u voorstellen.

Mijn naam is Leontina Koehoorn en ben Hoofdagent van Politie Noord Nederland. Ik ben sinds 2000 werkzaam bij de politie en ben werkzaam in de basispolitiezorg, standplaats Wolvega. Ik ben goed bekend in de gemeente Weststellingwerf, waaronder de buitengebieden.

Per eind januari 2015 ben ik wijkagent geworden van de buitengebieden West. Hieronder vallen de volgende dorpen: Blesdijke, De Blesse, Peperga, Langelille, Munnekeburen, Scherpenzeel, Spanga, Nijelamer, Nijetrijne, Oldelamer, Slijkenburg, Sonnega en Oldetrijne.

Werken aan leefbaarheid en veiligheid.
Een wijkagent werkt samen met de inwoners aan de leefbaarheid en veiligheid in de buurt. Hierover worden afspraken gemaakt met bewoners en organisaties. Samen met inwoners en ondernemers wil ik werken aan het in kaart brengen van knelpunten of overlastgevende situaties. Ik wil samen met u kijken naar duurzame oplossingen. Indien nodig spreekt de politie ook andere partners aan die een rol en een verantwoordelijkheid hebben in het oplossen van problemen. Daarvoor werkt de politie o.a. samen met de gemeente, scholen, hulpverlenende instanties, woningbouwverenigingen en buurtverenigingen.
Verder treed ik net als overige politiemedewerkers op bij misstanden en schrijf indien nodig ook bekeuringen uit. Op advies van een wijkagent kan er tijdens de reguliere surveillances gericht toezicht gehouden worden. Dat kan gelden voor verkeersgedrag, lawaaioverlast, milieuovertredingen, alcohol of drugs, inbraak of zelfs geweld in de omgeving.

Het plaatselijk belang, als afvaardiging van de inwoners van mijn wijk, kan net als jullie, als inwoners van mijn wijk, in bepaalde gevallen een partner van de politie zijn. Ik ben zelfs van mening dat de bewoners één van de belangrijkste partners zijn voor een wijkagent. U woont namelijk in het gebied waar ik werk. U ziet en hoort veel meer en zijn in veel gevallen de oren en de ogen van de buurt. U kent uw eigen straat en/of buurt als geen ander. Door tijdig overlastgevende en/of verdachte situaties te signaleren kunt u zelf actief meewerken aan een veilige en leefbare woonomgeving. Daarbij geldt dat het zelf oplossen van overlastgevende situaties voor gaat. Uw zelfredzaamheid als burger is iets wat de politie stimuleert.

Ten aanzien van u, als inwoners van mijn wijk, valt het mij op dat mensen zeggen: "Daar val je de politie toch niet mee lastig". En natuurlijk niet alles is voor de politie, maar verdachte situaties, waar u een vreemd "onderbuik gevoel" van krijgt, mag u zeker melden. Ik heb liever dat u iets te veel meldt dan 1 keer te weinig. Het is niet voor niets dat de politie aan mensen vraagt oren en ogen open te houden. Ik verwacht niet van u dat u altijd vreemden aanspreekt, maar bijvoorbeeld zou het wel wenselijk zijn dat u een signalement of kenteken noteert of een foto ervan maakt. Dit kan de politie verder helpen in het opsporingsonderzoek.

Ziet u een strafbaar feit op heterdaad gebeuren dan mag u direct 112 bellen. Betreft het een strafbaar feit die iets langer geleden gepleegd is, dan kunt u dit melden bij het politiebureau of indien gewenst, aan mij doorgeven. Zo mogelijk met de namen van de veroorzakers erbij, waarna ik actie onderneem. Bent u zelf het slachtoffer van een vernieling, diefstal etc is mijn vraag om zo snel mogelijk aangifte te doen. Tegenwoordig kan dit voor veel zaken via internet (www.politie.nl) als er geen dader bekend is. Is er wel een dader bekend of betreft het een uitgebreide aangifte dan kan u telefonisch een afspraak maken voor het doen van aangifte aan het politiebureau te Wolvega.

Indien het gaat om overlastgevende situaties waar geen aangifte van komt maar waar de politie wel van op de hoogte moet zijn, kunt u mij mailen of bellen via het landelijke politienummer 0900 8844.

Met vriendelijke groet,
Leontina Koehoorn
Hoofdagent van politie noord Nederland,
team zuid-oost Friesland, locatie Wolvega
Wijkagent buitengebied Weststellingwerf
email: leontien.koehoorn@politie.nl
Tel: 0900-8844

Cursus reanimatie levert 17 geslaagde cursisten op!

Vereniging Dorpsbelang Blesdijke is in 2014 gestart om belangstellenden te zoeken en op te laten leiden als gecertificeerd reanimator met AED-aantekening. Hiervoor is samenwerking gezocht met Stichting Reanimatie Weststellingwerf. Al snel bleek dat hiervoor grote belangstelling was. De afgelopen weken zijn de belangstellenden, daadwerkelijk cursisten geworden en hebben ze de cursus gevolgd en succesvol afgerond. Dit betekent dat nu 17 inwoners gecertificeerd zijn.  Dat lijkt niet zoveel maar voor Blesdijke is dat een behoorlijke percentage van de bevolking. Blesdijke gaat nu van start met fase 2. Het ontwikkelen van een 6 minuten zone waarbij men gaat proberen in Blesdijke voldoende AED´s op te hangen en ´bemand´ te krijgen om zo na een reanimatiemelding binnen 6 minuten één of meerdere personen én een AED op de plaats van bestemming te krijgen. Niet alleen voor de inwoners van Blesdijke geldt: Kunt u reanimeren en stelt u zich ook beschikbaar om te reanimeren in geval van nood of heeft u een AED tot uw beschikking, meldt u zich dan aan op www.hartslagnu.nl . U wordt dan na een melding bij 112 op de hoogte gebracht dat u nodig bent bij een reanimatie. Hetzij om te reanimeren of een AED te halen, hetzij uw AED te komen brengen.

Gebiedsteams Weststellingwerf

Per 1 januari 2015 is er veel veranderd ten aanzien van Werk, Jeugd en Zorg.  Verschillende taken die eerder vanuit de rijksoverheid en de provincie georganiseerd werden, vallen per 1 januari onder de verantwoordelijkheid van gemeenten.

Centraal in de ondersteuning staat het Gebiedsteam. Deze ondersteunt inwoners van de gemeente Weststellingwerf met vragen en problemen op het gebied van zorg en welzijn, jeugd en gezin, en wonen, werk en inkomen. Het team heeft 18 specialisten op uiteenlopende gebieden. De ‘vlechtwerker' uit het Gebiedsteam gaat met u samen om de tafel om over het probleem te praten en hiervoor een oplossing te bedenken. Heeft u zelf hulp nodig van het Gebiedsteam of kent u iemand die misschien hulp nodig heeft? Neem dan contact op met het Gebiedsteam:

Blesdijke behoort tot het Gebiedsteam Noordwolde. Ze zijn telefonisch te bereiken op 14-0561 en te vinden op adres: Mandehof 13 te Noordwolde (multifunctioneel centrum ‘t Vlechtwerk).

Er is ook info te vinden op het internet. Klik om meer te weten te komen hier.


Vrijwilliger worden?

Een nieuw jaar en goede voornemens. Misschien heb je tijd ´over´ en wil je iets gaan doen voor je medemens of samenleving. Bureau Vrijwilligerswerk heeft een eigen website met daarop vrijwilligersvacatures in Weststellingwerf en Steenwijkerland. Klik op deze link voor de website.

Update reanimatie

Inmiddels hebben maar liefst 17 inwoners zich opgegeven voor de reanimatiecursussen die gehouden zullen worden op 22 en 29 januari in Café van der Wal. Er kan nog meer volk bij! Klik op het plaatje ´6 minuten zone´ aan de linkerkant voor meer informatie. Ook starten we in het nieuwe jaar met de organisatie van een 6 minuten zone. Ook hiervoor hebben zich al een aantal mensen opgegeven. We houden u op de hoogte.
Dorpsbelang plaatselijk belang blesdijke


Nieuwsarchief 2015
Onze site sponsor(s):
<Voor slechts 25 Euro per jaar kan hier ook uw advertentie staan>