www.blesdijke.info de site voor de hele regio weststellingwerf en steenwijkerland. De Blesse, Oldemarkt, Ossemzijl, Wolvega, Blesdijke, Paasloo, de Basse, Tuk, cafe de karre, uitgaanscentrum Pieter Poot, zalencentrum Dalzicht, De Markestee, kwaliteits overnachtingen, de vlotterbak, fc oldemarkt, brovicon, piet smit bestratingen, retro tour blesdijke, paul bron, stb schotel en antennetechniek blesdijke. Het actuele weerbericht voor weststellingwerf, steenwijkerland, blesdijke, oldemarkt, de blesse. cafe de steen te willemsoord, pokervereniging lucky bastards, pokernederland.info, poleren in nederland, speel mee bij unibet.
www.blesdijke.info de site voor: Blesdijke
Boijl            Blokzijl - De Wieden - Giethoornsche Meer - Kalenberg - Nederland - Oldemarkt
Ossenzijl - Paasloo - Scheerwolde - Weerribben - Wetering
De Blesse
De Hoeve
Langelille
Munnekeburen
Nijeholtpade
Nijeholtwolde
Nijelamer
Nijetrijne
Noordwolde
Oldeholtpade
Oldeholtwolde
Oldelamer
Oldetrijne
Oosterstreek
Peperga
Scherpenzeel
Slijkenburg
Sonnega
Spanga
Steggerda
Ter Idzard
Vinkega
Wolvega
Zandhuizen

Eindejaarsslok 2014

Dorpsbelang Blesdijke heeft op 30 december een eindejaarsslok georganiseerd voor alle inwoners van Blesdijke. Vanaf 19.30 uur stond de warme chocolademelk klaar in de schuur van de familie Potiek. Onder het genot van oliebollen en kniepertjes kon worden teruggekeken op het afgelopen jaar en vooruit worden gekeken naar het komend jaar. Verder was er nog een optreden van inwoners Charlotte Schelhaas en Marco Hof. Zij brachten het speciaal voor de recente dorpsrevue door Trees Pels geschreven lied "Ons EIGEN Dorp" nog eenmaal ten gehore. Het was een gezellige bijeenkomst, die zeker EEN vervolg zal krijgen!


Revuelied

Trees Pels heeft op de wijze van ´Alles kan een mens gelukkig maken / een eigen huis´ het revuelied geschreven. Hieronder kunt u de tekst nog eens rustig teruglezen.

Verslag Dorpsrevue

Zaterdag 29 november was het dan eindelijk zover, de Revue!

Anderhalf jaar geleden is een groep enthousiaste dorpsgenoten bij elkaar gaan zitten om ideeën te bedenken voor de revue. Een groep van ongeveer 6 mensen is hier vervolgens mee aan de slag gegaan en is voorzichtig begonnen met schrijven en het uitwerken van ideeën, wat best lastig was en voor iedereen nieuw.

Voor de spelers is er veel ruimte gelaten om stukjes een eigen invulling te geven. Dit heeft een hele afwisselende avond opgeleverd voor en door jong en oud met zang, dans, gedichten en leuke sketches. Ook na de uitvoering was het het nog lang gezellig in de smederij.

Er verschijnt nog een DVD voor degenen die het nog een keer willen terug zien, de revue gemist hebben of simpelweg voor de mensen die dit geslaagde evenement willen bewaren (door Rianne Meester).

De foto´s zijn te vinden op de pagina foto´s.Lezing "Het Paasloo Pantheon"

Op woensdag 12 november is Café Van der Wal volgestroomd voor de lezing "Het Paasloo Pantheon". De Vereniging Historie Weststellingwerf e.o. had voor deze avond Bert Meijerink uit Giethoorn uitgenodigd als spreker. Voorzitter Jan Zwolle opende de bijeenkomst met een uiteenzetting over de historie van deze historische vereniging. Bert Meijerink vertelde op vlotte wijze over de kunstbunker in Paasloo. Deze kent een aantal bijzonderheden. Hij is gedurende Tweede Wereldoorlog gebouwd, door Nederland met toestemming van de Duitsers. Het unieke is dat deze kunstbewaarplaats bovengronds gesitueerd is. Door de zware constructie met muren van 4,5 m dik en een dak dat op het hoogste punt 9 m dik is en mede door de ronde (d.w.z. 16-hoekige) centraalbouw is hij bombestendig. De dienstwoningen, ook in ronde vorm, zijn aan één zijde uitgebouwd.
Gebouwd binnen het korte tijdsbestek van vier maanden arriveerde toch al tijdens de bouw het eerste schilderij, Het straatje van Vermeer. Er zouden er nog 3000 volgen, en nog steeds zijn er duizenden schilderijen in depot. De bouw van de kunstbunker kent een voorgeschiedenis die enkele dagen voor de mobilisatie begon. De spreker ging in op de redenen waarom de keuze op deze locatie was gevallen. De hoofdpersonen tijdens de bouw kwamen uitgebreid aan bod en veel aandacht besteedde hij aan het bouwproces en de constructie van het gebouw.
Na de bevrijding op 12 april 1945 kon alles intact teruggebracht worden naar de plaats van herkomst. Tegenwoordig is de bunker in het bezit van de Hannema-de Stuers Fundatie. De voorzitter sprak zijn waardering uit voor het bijzondere verhaal, dat zoveel publiek getrokken had (bron: Blik Op Weststellingwerf).


Foto´s Dorpsrevue nu te bekijkenSnel Internet

Blesdijke heeft geen kabel en geen modern snel internet. Meer en meer krijgen we geluiden te horen dat de internetsnelheid in Blesdijke te wensen overlaat. Ook op de afgelopen jaarvergadering kwam dit onderwerp weer aan de orde. De provincie is bezig te inventariseren waar behoefte is aan sneller internet (glasvezel) en geeft ook subsidies. Het is belangrijk dat Friesland weet dat u dit wellicht ook wilt. Geef daarom uw gegevens door op de website.


Een andere link met info is www.fryslan.nl/snelinternet


Brandveilig wonen

Afgelopen vrijdag tijdens de jaarvergadering heeft Wietze Brandsma -voorlichter van Brandweer Fryslân- een zeer interessante presentatie gehouden over brandveilig wonen.

Volgens de statistieken van de brandweer krijgt 1 op de 1000 mensen te maken met brand. Volgens de verzekeringen is dit 1 op 65. Logisch want niet bij iedere brand krijgen we met de brandweer te maken. 1 op 65 is best een grote kans......

Weet jij wat je moet doen bij brand?

Heb jij een vluchtplan? (met 1 of 2 vluchtwegen)

Wist je dat je maar 3 minuten hebt om met iedereen het huis uit te vluchten.

Heb je wel eens geoefend om met kinderen en andere huisbewoners in 3 minuten het huis te onvluchten

Zijn er rook- en/of koolmonoxide melders in jouw vluchtweg (en werken ze nog?)

Wist je dat de (giftige) rook misschien nog wel gevaarlijk voor ons is dan het vuur zelf.

Kijk sowieso eens op de website van de Brandweer voor meer info.

Daarnaast is er de site watdoejijbijbrand.nl met heel veel informatie.


Flyer 75 jaar Dorpsbelang Blesdijke - Blesdijke TV - live opname

De afgelopen week zijn in Blesdijke de flyers verspreid met de uitnodiging voor de revue op 29 november. Heeft u deze gemist? Geen probleem. Hierbij is hij alsnog.Dorpsbelang plaatselijk belang blesdijke
Lezing Heerlijkheid De Eese
door historische vereniging
Weststellingwerf e.o.
woensdag 21 maart
19.45 uur
Et Karkien

Vertoning 6e film over de Lende
door stichting Et Karkien
woensdag 18 april
19.45 uur
Et Karkien


Agenda
Onze site sponsor(s):
<voor ? 25 p.jr. kan uw advertentie hier ook staan>