shape


Middeleeuwse kerkheuvel - Blesdijke

De Middeleeuwse kerkheuvel heeft ooit gelegen in een onherbergzaam hoogveenlandschap. Rond 10 eeuwen geleden voeren hier mensen in bootjes De Lende af, op zoek naar een droge plek om te wonen. De oudste dorpen in Weststellingwerf ontstonden in de 10e tot 14e eeuw en werden gebouwd op droge zandruggen in het moeras, gelegen langs De Lende en De Kuunder. De eerste bewoners van Blesdijke vonden een goede plek langs een zijarm van De Lende, daar waar deze kerkheuvel nu staat.
Op basis van verhalen en geschriften bestaat het vermoeden dat er een eenvoudig houten kerkje of kapelletje op een kunstmatig opgeworpen heuvel heeft gestaan. De illustratie op het infobord is ontstaan in de fantasie van de vormgever. Er zijn namelijk geen afbeeldingen van deze kerk bewaard gebleven. Wel zijn er oude teksten over 'Blesdic' en over de verschillende strafexpedities in de 14e en 15e eeuw door de troepen van de Bisschop van Utrecht. De laatste keer was in 1413 toen het gehele dorp in de as werd gelegd.

Aan het eind van de Middeleeuwen verlieten de bewoners van het eerste Blesdijke hun zandrug en gingen naar hogere gronden en bouwden daar een nieuwe kerk. Dit had te maken met het droge voeten kunnen houden. Door eigen ontginningsactiviteiten (ontwatering) klonk het hoogveen zo ver in dat de huizen en akkers onder water kwamen te staan.

De huidige kerk in Blesdijke is in 1843 herbouwd. Het oorspronkelijke stenen zadeldaktorentje werd vervangen door een kleine houten toren met spits.

Deze kerkheuvel is in het najaar van 2010 hersteld en weer zichtbaar gemaakt in het landschap. De werkzaamheden vonden plaats in het kader van het project 'Herstel en versterken landschap De Blesse en Blesdijke'. Het project is een initiatief van de gemeente Weststellingwerf in samenwerking met Staatsbosbeheer, Landschapsbeheer Friesland, Vereniging Historie Weststellingwerf e.o. en de bewoners van het projectgebied. Het project werd mede mogelijk gemaakt door financiering door het Europees Landbouwfonds voor Plattelandsontwikkeling en de Provincie Fryslân.


www.blesdijke.info de site voor de hele regio weststellingwerf en steenwijkerland. De Blesse, Oldemarkt, Ossemzijl, Wolvega, Blesdijke, Paasloo, de Basse, Tuk, cafe de karre, uitgaanscentrum Pieter Poot, zalencentrum Dalzicht, De Markestee, kwaliteits overnachtingen, de vlotterbak, fc oldemarkt, brovicon, piet smit bestratingen, retro tour blesdijke, paul bron, stb schotel en antennetechniek blesdijke. Het actuele weerbericht voor weststellingwerf, steenwijkerland, blesdijke, oldemarkt, de blesse. cafe de steen te willemsoord, pokervereniging lucky bastards, pokernederland.info, poleren in nederland, speel mee bij unibet.
www.blesdijke.info de site voor: Blesdijke
Boijl            Blokzijl - De Wieden - Giethoornsche Meer - Kalenberg - Nederland - Oldemarkt
Ossenzijl - Paasloo - Scheerwolde - Weerribben - Wetering
De Blesse
De Hoeve
Langelille
Munnekeburen
Nijeholtpade
Nijeholtwolde
Nijelamer
Nijetrijne
Noordwolde
Oldeholtpade
Oldeholtwolde
Oldelamer
Oldetrijne
Oosterstreek
Peperga
Scherpenzeel
Slijkenburg
Sonnega
Spanga
Steggerda
Ter Idzard
Vinkega
Wolvega
Zandhuizen

Onze site sponsor(s):
<voor € 25 p.jr. kan uw advertentie hier ook staan>